ALINA SOLOVEVA

permanent_make_up_magazin

Mint a legtöbben Oroszországban, azokban a politikailag nehéz időkben én is sokat nélkülöztem anyagilag, sőt mondhatni a túlélésért küzdöttem nap, mint nap. Főleg a válásom után. Van egy kislányom, akit a válás után egyedül kellett neveltem, így gyakorlatilag én voltam a kenyérkereső. Sokféle üzletbe belevágtam, próbálkoztam külföldön is, éltem pl. Kuwaitban is egy ideig. Mindezidő alatt soha egyetlen percre se felejtettem el, mennyire szeretem a rajzolást és a művészetet.

2001-ben úgy döntöttem, hogy csináltatok egy ún. törzsi tetoválást Novosibirskben egy tetováló művésznél. Hozzá kell tennem, annak idején a tetoválás még teljesen új terület volt számomra. Nagyon élveztem magát a tetoválást, áhitattal figyeltem közben, majd megkértem a művészt, hogy tanítson meg nekem néhány praktikát. Beleegyezett, és mindent meg is mutatott, amit egy tetoválónak tudnia kell. Rendeltem egy Micky Sharpz indukciós tetováló gépet és profi tűket, majd elkezdtem dolgozni egy novosibirski szépségszalonban. Ez néhány hónapig tartott.

 

A tetoválás mellett már sminktetoválásokat is készítettem ajkakon, szemhéjon és szemöldökön is. A vendégköröm rohamosan nőtt, eközben én mégis többre vágytam. 2003-ban Bremenben (Németország) jártam egy tetováló kiállításon, és tulajdonképpen ez az út volt az igazi mérföldkő az életemben. Miután hazatértem, azonnal Moszkvába utaztam. Akkor hoztam egy döntést, hogy Novosibirsk helyett a fővárosban maradok élni és dolgozni.
Legelőször Korolyovban éltem, ami egy kicsinyke város Moszkvától nem messze. Egy 94 éves nénivel osztottam meg a lakást. Munkát pedig hirdetésen keresztül sikerült találnom. Egy szépségszalonban kellett dolgoznom Moszkva belvárosában, a Mayakovskaya metróállomásnál. Összesen két órámba telt, mire a munkahelyemre értem. Amikor az üzlet tönkrement, gyorsan új munkahelyet kellett keresnem.

Sikerült megegyeznem egy másik szépségszalon vezetőjével, aki azt ajánlotta, hogy a pincehelyiségben tetováljak, sminktetováljak és készítsek piercingeket is. Nagyon keményen kellett dolgoznom, de a nehézségek ellenére boldog és elégedett voltam. 2004-ben az első 200 dolláros fizetésem egy vagyonnak számított, így végre saját lakást bérelhettem. A vendégköröm pedig fokozatosan nőni kezdett. Voltak közöttük üzletasszonyok, fiatal anyukák, sőt még zenészek is, akik olyan ismert bandákban játszottak, mint a „Cockroaches” vagy a „Phenolphtalein”.
Idővel egyre többen kértek sminktetoválást is. 2007-ben hitelt vettem fel és beruháztam egy eredeti német professzionális sminktetováló felszerelésbe. Abbahagytam a testtetoválások készítését és csak a sminktetoválásra fókuszáltam. Elkezdtem szakmai eseményekre is járni, mint amilyenek az Eyelid Contour, Your Profile és hasonlók.

2014-re a szalonom teljesen kibővült. Jelenleg 270 m2 összterületen dolgozunk, és a fő sminktetováló szobán kívül van egy kis butik, szolárium és néhány teljesen felszerelt tetováló és sminktetováló stúdió a művészek számára. Visszagondolva rádöbbenek, hogy mennyi nehézségen mentem át, mennyi küzdelem volt, amíg eljutottam odáig, hogy saját üzletet nyissak. Nagyon boldog vagyok azzal, amim van és mérhetetlen hálát érzek.

Alina, a mi együttműködésünk már nagyon régre nyúlik vissza és tudod, hogy nagyra tartjuk. Mesélnél nekünk egy kicsit többet arról az időszakról, amikor Kuwaitban éltél?

Alina: Ez egy személyes történet. Pontosabban egy szerelmi. Szerelmes voltam egy amerikai pilótába, akivel 8 hónapig tartottuk a kapcsolatot, mielőtt kiutaztam volna, hogy végre találkozzunk. Ez volt az első tengerentúli utam. Már azt tervezgettük, hogy összeházasodunk és Amerikába költözünk. Azonban a kapcsolatunk romlani kezdett és lassan elváltak útjaink. Én még azelőtt – amikor Moszkvában voltam – arra gondoltam, hogy milyen jó lenne elvégezni egy tetoválóképzést. A tetoválásomat a kuwaiti utam előtt csináltattam és ott is végig erre gondoltam.

Novosibirskben komoly tetováló oktatás folyik. Kik voltak a Te oktatóid, amikor belevágtál? Kikkel dolgoztál együtt? Tartjátok még a kapcsolatot?

Én nem mondanám, hogy Novosibirskben komoly oktatás folyt volna annak idején. Amikor én kezdtem (2001-ben), mindössze két ismert tetováló művész dolgozott a városban. Az egyik Yuri Saigon volt, a másik pedig szintén egy Yuri nevű művész, és én nála tanultam. De nem is nevezném ezt képzésnek. Összesen négy vagy öt alkalommal találkoztunk és ezalatt úgymond megtanított a tűvel „bánni”. Ma már elég sok neves művész dolgozik Novosibirskben, és több tetoválással kapcsolatos esemény is szokott lenni. Évekkel ezelőtt még minden más volt. Az említett képzésem után azonnal megnyitottam az első stúdiómat. A legtöbb vendégem testtetoválást szeretett volna, de akadt, aki már akkor sminktetoválást kért.

Alina_Soleveva

Nem féltél belekezdeni a sminktetoválásba?

Őszintén szólva, nem emlékszem, hogy féltem volna. De bármilyen beavatkozás a bőrön/bőrben nagy felelősség, így aztán nem is tettem különbséget a test és az arc tetoválása között. Arra viszont nagyon is élénken emlékszem, hogy mennyire lelkes voltam, amikor megnyitottam a saját üzletemet és mennyire magabiztosnak éreztem magam. Tudtam, hogy meg fogom csinálni. Emlékszem, milyen fantasztikus érzés volt.

Akkoriban milyen sminktetováló géped és festékeid voltak?

Micky Sharpz indukciós gépem és DERMA International pigmentjeim. Talán az egyetlen márka, ami akkor Oroszországban elérhető volt, és csakis Moszkvában. Ha bármit is találni lehetett Novosibirskben, akkor is csak limitált mennyiségben. Emlékszem, hogy néhány sminktetováló hagyományos tetoválófestékekkel dolgozott. Én később áttértem a Li pigment (Velvet és Aqua) termékcsaládra, melyet évekig használtam szemöldök- és szemhéjtetováláshoz. Továbbá kísérleztem német, olasz és amerikai márkákkal is. Őszintén nem tudom megérteni azokat a specialistákat, akik sminktetoválást testtetováló festékekkel készítenek, vagy keverik őket és ílymódon kísérleteznek a vendég arcán. Meggyőződésem, hogy arcon csakis sminktetováló festékeket szabad használni.

Milyen eszközökkel és pigmentekkel dolgoztál az elmúlt évek során? Melyeket szereted a legjobban és melyeket használod leginkább?
Az AQUA (Li Pigments) festékeket használom szemhéjon és szemöldökön. Ajaktetováláshoz többféle festék közül szoktam választani: Amiea, LTL bizonyos árnyalatait vagy BIOTEK festéket. Ajaktetováláshoz tökéletes festéket még nem sikerült találnom. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan viselkedik a festék a bőrben, mi történik vele az idő múlásával és egyéb apróságokat tudjunk meghatározni, elengedhetetlen, hogy egy bizonyos festéket több hónapig használjunk és közben nyomon kövessük az eredményeket. A Micky Sharpz gépem után egy Taiwan eszközt kezdtem használni, és csak 2007-ben váltottam profi német sminktetováló eszközökre. My Professional Liner Premium volt a neve. Jelenleg is a piacon lévő legjobb gépnek tartom.

Mi a véleményed a tetováló gépek használatáról a sminktetoválásban?
A tetováló gépek sokkal erősebbek, mivel arra vannak kitalálva, hogy nagyobb testfelületeken dolgozzunk velük. Beállítható az erősségük, a kívánt tűmélység, így az eljárás nem lesz túl durva. Persze sok múlik a specialista kezén is, hogy mennyire könnyed. Nem állítom, hogy az indukciós gépeket el kell felejteni, ha sminktetoválunk. Nekem is az volt és hozzá csak néhány festékem. Ám így is sikeresen ment az üzlet Moszkvában. Vannak vendégeim, akik most is visszajárnak 10 év elteltével. Másrészről, be kell látni, hogy sokkal kellemesebb – esztétikai szempontból is- , ha egy könnyebb, sminktetoválásra alkalmasabb eszközt használunk, amelynek a vibrálása is nagyon minimális. Az effajta felszerelés tökéletes kezdők számára is. Jobb bele se gondolni, hogy mit művelne egy kezdő indukciós gépet használva sminktetoválás során. Akár tönkre is teheti a bőrt.

Egyetértek. De térjünk picit vissza a történetedhez. Mi volt az, ami annyira lenyűgözött azon a bremeni kiállításon? Hogy érezted magad, amikor hazatértél?
Nem volt konkrét dolog, ami miatt le voltam nyűgözve, és nem is mondhatom, hogy ledöbbentem, ugyanis minden pont ugyanolyan volt, mint amilyennek a tetováló magazinokból elképzeltem.
Leginkább a 2005-ös berlini kiállítást élveztem. A bremeni viszont az első professzionális jellegű esemény volt, amire életemben ellátogattam. Mégsem ez határozta meg, hogy Moszkvában maradtam. Nem a kiállítás miatt volt az egész, hanem az én kalandos természetem és ambicióim vezéreltek. Mindig is többre vágytam az életben annál, hogy Novosibirskben dolgozzak, ahol kétmillió ember él, amikor ott volt Moszkva, ahol tízmillióan.

alina_soloveva_eyebrowsMi a helyzet azzal a hellyel, amiért küzdöttél? Jelenleg a Te tulajdonod a szalon?
Jelenleg bérlem a helyet. Ahhoz, hogy valaki Moszkva belvárosában saját ingatlannal rendelkezzen, ahhoz milliók kellenek. Az én történetem akkor kezdődött, amikor az első szépségszalonban elkezdtem dolgozni. A hely a Belorusskaya metróállomás közelében volt. Sajnos hamar bezárt, de a manikűrős kolléganőm, aki szintén ott dolgozott, azt mondta, hogy talált egy másik szalont a belvárosban és tartsak vele. Nos, ezután ott dolgoztam egy ideig, ám hamar kiderült, hogy az ottani igazgató nem kedvelte a vendégeimet. Hozzá csak ügyvezetők, igazgatók és kiemelkedő pozícióban lévő vendégek jártak. Ezért azt javasolta, hogy „költözzek át” az egyik szomszédos szalonba, az utca túloldalára. Annyit mondott, hogy említsem meg a nevét és gond nélkül felvesznek. Így is lett, azonnal munkába is álltam.

Hamar én lettem a legjobb alkalmazott. Nagyon sok visszatérő vendégem volt, mivel saját magamat én reklámoztam, sőt még egy külön helyiséget is béreltem, tehát viszonylag független lehettem. Én mégis arról álmodoztam, hogy Amerikába megyek. Sok tetoválószalonba küldtem el a portfoliomat, és több helyről is invitáltak. A vízumkérelmem azonban nem fogadták el miután Kuwaitban jártam.

Októberben egy német szépségszalonnal kötöttem szóbeli egyezséget. Berlinben kellett volna dolgoznom áprilistól. Azzal egyidőben a szalonban, ahol dolgoztam, a menedzser felajánlott nekem az épületen belül egy 50 m2-es saját helyiséget, mivel ők már nem tudták tovább fizetni a bérleti díjat. Abban maradtunk, hogy csak a telet töltöm ott. Minden így kezdődött. S akkor egy korcsolya-balesetben eltört a lábam, így mankóval dolgoztam egyedül. Megkértem a Novosibirskben élő testvéremet, hogy jöjjön el nekem segíteni. Együtt minden könnyebben ment. A szépségszalon tulajdonosa egyébként egy német üzletember volt, aki időről-időre eljött látogatóba. Idővel a helyzet egyre rosszabb lett a szalonban, de azt ő is látta, hogy én nagyon keményen dolgozom. Úgy gondolta, hogy ha engem nevez ki a szépségszalon vezető igazgatójának, azzal talán megmentheti a céget. A többi részvényes ezt nem díjazta és inkább megváltak a részüktől. Egy ideig ez a helyzet mondhatni nevetséges volt. A szalon új menedzserének egy hatalmas terület állt rendelkezésére, sok-sok szolgáltatást kínáltak, azonban vendége alig akadt.

Közben ott voltam én, csak 50 m2 állt rendelkezésemre és csupán három szolgáltatást kínáltam – tetoválás, sminktetoválás és piercing. Vendégeim pedig mindig voltak. Az új menedzser persze riválist látott bennem és ez folytonos áskálódás alapja volt. Olyannyira, hogy nem volt hajlandó kifizetni a bérleti díjat sem. Ebből persze per lett, amit kilakoltatás követett. Az egész bírósági eljárás vagy másfél évig húzódott. Amint kiürítették az épületet, a tulajdonos úgy döntött, hogy csakis kizárólag velem fog dolgozni, mivel látta az energiám és erőfeszítéseim. Bérbe adta nekem a szalont nagyon kedvező áron, majd később kibővítette az összterületet a szomszédos lakás megvásárlásával. Ílymódon lett egy kétemeletes stúdionk a Tverskoy-Yamskoy utcán. Maga az elhelyezkedése nem volt a legjobb, de így is főként csak bejelentkezés alapján fogadunk vendégeket.

Hány sminktetoválást vállalsz egy napon?
Én személy szerint 6-8 tetoválást készítek naponta. A többi szakember aki velem dolgozik, nem minden nap tetovál. Mindig van mellettem egy specialista, aki 5-6 tetoválást végez és ezek csak sminktetoválások.

Hosszú a várólistád?
Jelenleg háromhónapos ez előjegyzés nálam. Majdnem minden nap reggel kilenctől este nyolcig dolgozom. Az áraim valamelyest eltérnek attól, amit régen kértem el sminktetoválásért vagy amit jelenleg más szalonokban kérnek.
Korábban a klasszikus elvek alapján áraztunk. Ez azt jelenti, hogy maga a fő beavatkozás többe került, míg a korrekció kevesebbe. Most megfeleztük az eljárás összegét, így fix árat kérünk minden beavatkozásnál.

Gondoltál-e már arra, hogy a tetoválást és a piercing készítést abbahagyod és csak a sminktetoválásra koncentrálsz?
A szalonomban rengeteg a hely, jól ki van használva. Nyilván sokkal több bevételem van sminktetoválásokból, viszont a testtetoválást az élvezetért csinálom. Nem szeretném feladni sem a testtetoválást, sem a piercinget, mivel a szalon történetéhez hozzátartozik. Ráadásul emiatt is ismernek bennünket. Sok tetováló művész érkezett hozzánk a híres Tattoo 3000-ből (egy ismert moszkvai tetováló szalon – a szerk.). Nálunk mindenki más munkafeltételekkel dolgozik, mégis olyanok vagyunk, mint egy család. Jelenleg épp a honlapjaink frissítése zajlik. Részletes, tájékoztató jellegű lesz és modern. Talán az irányelveken is változtatunk majd. Mára maga a hirdetés is könnyebb feladat lett számunkra.

Hány alkalmazottad van most? Közülük hányan tetoválnak és hányan sminktetoválnak?
Rajtam kívül még négy sminktetováló és öt tetováló dolgozik a szalonban. Ezenkívül egy angol ötlet alapján mi is bevezettük a szemöldök-és szempilla ápoló programot, amit két munkatársam végez. Szintén két kollégám van, akik az arckezelésekért felelősek. A fodrász stúdiónk még nem nyílt meg, mivel a rendszert még nem találtuk ki hozzá, de tervben van. Végezetül van egy butikunk is.

Mesélnél kérlek a szemöldök-szempilla ápoló programról? Mit takar pontosan?
Két különböző rendszer szerint kell elképzelni. A szemöldök program lehetővé teszi, hogy minden szemöldökkel kapcsolatos kezelést ide soroljunk: szemöldökfestés, szemöldök igazítás, alakformálás gyantával vagy csipesszel. A pilla programba pedig szempillagöndörítés és festés tartozik. Ez a rendszer brit találmány. Oroszországban is lehetne szabadalmaztatni, de erre most nincs elég időnk.
Meglehetősen nagy csapattal dolgozol. Hogyan tudod jól összehangolni a művészek munkáját? Hiszem, hogy mindenkinek megvannak az elképzelései és elvárásai. Ahogy azt egy orosz mondás tartja: „Egy művészt roppant könnyű megbántani.”
Csak akkor csúsznak el a dolgok, ha túl személyessé válik a hangulat. Amikor az egymás közötti kapcsolatokat letisztázzuk, minden alkalmazott rájön, hogy azért vannak itt, hogy dolgozzanak és ne áskálódjanak, így minden a helyére kerül. Jó kapcsolat van közöttünk és soha ne csábítjuk el egymás vendégeit. Ez még szóba se kerülhet. Minden munkatársam harmincas éveiben járó profi, kiteljesedett művész.

Eszedbe jutott már, hogy milyen lenne egy saját sminktetováló hálózat kiépítése?
A sminktetováló stúdió nem olyan, mint egy fodrászat, habár minden művész másképp dolgozik. Mindenkinek megvan a maga stílusa.
Egy ilyen komoly hálózat kiépítésének akkor lenne igazán értelme, ha saját festékeim és saját felszerelésem lenne vagy alapítanék egy iskolát. Már nyitottam egyszer egy szépségszalont, de arra már nem volt energiám, sem munkaerőm, hogy menedzseljem a munkafolyamatokat. Nagyon nehéz megfelelő csapatot találni és még nehezebb megbízható menedzsert.
Néha még egy új sminktetováló – aki azonnal tud vendégekkel dolgozni – is okozhat fejtörést, hogy biztosan jó-e az amit tesz vagy mond. És én nem tudok mindenhol ott lenni, hogy felügyeljek mindenkit. Másrészt pl., az én előrajzolásom lehet, hogy teljesen más, mint a másik művészé. Hogy is lehetne folyamatos minőségellenőrzés mellett még az ügyfelekkel való kapcsolattartást is megoldani? Úgy gondolom, erre én most még nem állok készen. Ha én magam nem tetoválnék és csak az üzleti rész lenne a „gondom”, minden más lenne. Egyelőre a kettő között manőverezem.

MasterClass7

Milyen volt a manchesteri mesterkurzus? Hány tanítványod volt? Elégedett vagy az eredményekkel?
Három mesterkurzust tartom az Egyesült Királyságban. Mindössze két ember volt jelen az elsőn. Igazából az csak teszt-jellegű volt. A második ilyen Lara Johnson és Naomi Waite szervezésében Manchesterben volt megtartva. A szervezés nagyon magas színvonalon zajlott és imádtam ott lenni. Bemutathattuk hogyan is dolgozunk valójában. A harmadik mesterkurzust amolyan „szemtől szemben” jellegű képzésnek nevezném, ahol összesen hat ember vett részt és élő modelleken gyakoroltunk.

Ha nem lenne a sminktetoválás, mivel foglalkoznál?
Nehéz megmondani. Habár művészeti képesítésem van, nagyon sokféle üzletbe kóstoltam már bele. Biztos vagyok benne, hogy egy vállalkozásom lenne. De a szerencsés véletlennek köszönhetően most a hobbim a munkám.

Mit tekintesz életed legnagyobb eredményének?
A lányomat, aki segíti az üzletet. Nyitottam egy szépségszalont, de az nem lehet, hogy ma még létezik, holnap már nem. Elértem egy szintet, nevem van a szakmában. Ez magabiztosságot nyújt, hogy van valami amit elérhetek, amit bárhol meg tudok csinálni a világon, és a legjobb még hátravan.

Kérlek, mesélj nekünk a magazinban bemutatott mesterkurzusodról. Miért volt a vendégnek szüksége mindhárom sminktetoválásra? Első ránézésre ugyanis szabályos arcvonásai vannak, természetes szépség, természetesen szép ajkakkal. Hogyan fogod ezt tovább alakítani, szépíteni sminktetoválással?
Az eljárás során nem az volt a célom, hogy elfedjem az apróbb hibákat vagy asszimetriát, esetleg az eredeti színt. Úgy gondoltam, hogy fontos lehet kiemelni a vendég természetes szépségét, és szerintem ehhez hiányzott még valami, egy pici módosítás a szemöldökén. Nem szabad elfelejteni, hogy a szemöldökünk tükrözi a személyiségünk és a hangulatunkat is. Vendégem azt kérte, hogy hangsúlyozzam ki jobban a szemöldökének ívét, a sarkokat és a szőrszálakat optikailag vastagítsam meg. Ami a szemhéját illeti, a szempillák tövét töltöttük ki, és enyhe mandula alakban íveltuk a tusvonalat. Ami az ajkait illeti, úgy döntöttünk, hogy a természetes alakját megőrizve csak a színét erősítjük meg picit úgy, hogy a természetes szájszín árnyalatát tesszük intenzívebbé. Összességében csak néhány apróbb finomításra volt szükség.
Általában lebeszélem a vendégeket a felesleges beavatkozásokról. Ha valaki természetesen szép, akkor sminktetoválásban „a több, kevesebb” elve dominál.

Milyen gyakran fordul elő, hogy egyszerre sminktetoválod mindhárom területet? Általában milyen gyakran és milyen esetekben kérnek tőled teljes sminktetoválást (mindhárom területen)?
Azt vallom, hogy ez bátorság kérdése. Bárki, akinek van sminktetoválása, tudja, hogy milyen érzés, és el lehet dönteni, hogy csökkentjük a gyógyulási időt. Gyakorta úgy szokott lenni, hogy a vendég „átesik” egy beavatkozáson, majd annyira elégedett lesz, hogy belevág a második és harmadik terület tetoválásába is. A mostani modellem is jó példa erre.

Melyik a legnépszerűbb terület, amit a hölgyek sminktetováltatnak?
Természetesen a szemöldöktetoválás. Az a legnépszerűbb. Azt követi az ajak-, illetve a szemhéjtetoválás.

alina_soloveva_lip_tattooMennyi időbe telik, mire mindhárom területen elkészül a tetoválás?
Kb 2,5 órába. Ez mindent magába foglal: a konzultációt és az előrajzolást is. Maga a sminktetoválás sokkal kevesebb időt vesz igénybe.

Elmagyaráznád nekünk hogyan zajlik egy sminktetoválás lépésről-lépésre? Mit kell tudnia a sminktetoválónak ahhoz, hogy megfelelő módon tudja elkészíteni a sminktetoválást?
Először is, el kell készíteni a tervet, amit előrajzolásnak nevezünk. Ezután én érzéstelenítek: az ajakra Emla krémet helyezek. Ezután első körben áttetoválom a szemöldököt. Mint tudjuk, a szemöldöknél sokkal kevésbé érzékeny a bőr, mint máshol. A legtöbb vendégem gond nélkül „kiállja a próbát” érzéstelenítés nélkül is, pláne, hogy én az első kört nagyon gyorsan készítem el, de finom mozdulatokkal. A területet aztán Sustaine nevű érzéstelenítővel kezelem és 5-7 percig hagyom hatni. Mivel Lidocaint és Tetracaint is tartalmaz, így duplán hat az érzéstelenítő. Az adrenalin miatt érösszehúzódás alakul ki és ez mind csillapítja a fájdalmat. Az előrajzolás pedig ugyanúgy megmarad, nem mosódik el alatta.
Ezt követően rátérek az ajakra. Az első kört ugyanúgy finoman teszem meg, csupán vázlatosan. Ezt követi az érzéstelenítés Sustaine-nel 10 percig. Ekkor visszatérek a szemöldökre a második kör erejéig és onnan vissza az ajakra. Általában 2-3 kör elegendő mindkét területen. Ezután megkérem a vendégem, hogy üljön fel és ellenőrzöm a tetoválások formáját, mivel egyébként a vendég mögött ülök, amíg dolgozom.
Én ezt a módszert részesítem előnyben, amikor a vendégem mögött ülök tetoválás közben. Egyrészt leveszem a terhet a gerincemről, mivel a karomat tudom pihentetni az ágyon, másrészt pontosabb vonalakat tudok rajzolni. Tehát, miután megvizsgáltam az ajak-és szemöldöktetoválást, Emla krémmel bekenem a szemhéjat. Erről a krémről azt kell tudni, hogy sokan úgy gondolják, szemhéjon nem alkalmazható. Én azonban annyira vékony rétegben viszem fel, hogy egyáltalán nem okoz irritációt, de duzzanatot sem. Mindemellett, ahogy már említettem, annyira óvatosan tetoválom át az első kört, szinte teljesen a felszínen, hogy szükségtelen ennél erősebb érzéstelenítőt használni. A második kör előtt már a Sustaine-t alkalmazom. Ami az allergiás reakciókat illeti, vendégemmel mindig megbeszélem a kórtörténetét, hogy a problémákat elkerüljük. A Lidocaine aktív hatóanyaga szinten bármelyik érzéstelenítőnek és bőrérzékenységet válthat ki. Hasonlóan a Tetracaine is. Emiatt fordulhat elő, hogy bizonyos európai országokban a Sustaine használata be van tiltva. Visszatérve, az utolsó lépés a szemhéjtetoválás. Amennyiben alsó-és felső szemhéjtetoválás is készül, a felsővel kezdem, csak azután térek át az alsóra. Ílymódon az egész beavatkozás lépésről-lépésre készül el, és mindhárom területet érinti.

Milyen pigmenteket használtál a mesterkurzus során?
AQUA (Li) pigmenteket, Espresso-t és Taupe árnyalatokat, amelyek nem kifejezetten hideg árnyalatok. Az ún. Anti-Greying Formula segítségével picit mlegebb színt kevertem, melynek sárgás-narancsos színe van. A korrekció során terveim szerint tovább „melegítem” majd a végeredményt. Szinte mindig hideg színekkel dolgozom, melyeket a korrekció során melegítek. Így tudom elkerülni a kivörösödést. Az ajak esetében Amiea pigmenteket használtam, Primavera+Rosa Celvatica árnyalatokat és egy kevéske Light Cherry-t.

Milyen pigmentet használtál a szemhéjon? Igazán feketének tűnik.
Nos, a fekete sosem lehet túl fekete. Az AQUA termékcsalád Ultra Black színét használtam szemhéjtetoválásnál, ami természetesen világosabbnak mutat majd amint a bőrbe kerül. Van egy tévhit, miszerint ha a feketéhez vöröset adunk hozzá, idővel nem kékül majd a szín. Valójában ha ezt tesszük, a fekete világosabb lesz, nem eléggé tömör fekete. Ami igaz, hogy minden fekete idővel hidegebb lesz a bőrben való elhelyezkedése miatt, de egyáltalán nem azért, mert „rossz fekete”.

Milyen eszközzel dolgoztál a mesterkurzus alatt?
My Style tetoválógéppel dolgoztam, amely már 2007 óta megvan. Szeretem ezt a modellt. Azonban tény, hogy nem mindenki szeret ilyen gyorsan dolgozni, mint én. Pedig a gyorsaság igenis számít a szőrszálak megrajzolásánál. Habár az is lehet, hogy ez az én személyes meggyőződésem, mivel már a kezdetek óta magas rezgésszámú indukciós gépekkel tetoválok. Mellesleg nemrég szereztem be egy másik MY STYLE készüléket a lányomnak.

Milyen gyakran kevered a pigmenteket?
Állandóan. Művészként ez a szenvedélyem. A színpalettám sosem elég nekem. A vendégeimnek nagyon eltérő a bőrtípusa, és ez határozza meg a domináns bőrtónust, innen tudom, hogy mennyi sárga, piros, szürke vagy zöld színre van szükségem. Sőt, van akinek világosabb, van akinek ezek sötétebb árnyalata áll jól.

Hogyan, milyen technikával rajzolod meg a szemöldököt? Hosszú, vékony, egymásbanyúló szálakat húzol, ami nem is tipikus szőrszál-rajz (vastag kiindulóponttal, ami fokozatosan elvékonyodik). Te magabiztosan rajzolsz meg hosszú szálakat és azután már nem is nagyon kell finomítanod rajtuk.
Egyesével húzom meg a szálakat, és eltérő nyomással rajzolok. A vastagságukat szintén egyénileg változtatom. A vonal mindig kicsit vastagabb az elején, majd finoman halványul a vége felé. Különböző színeket használok, ahol csak kell. Pl. alopécia estén széles szemöldöknél, a fény és a színskála is eltérő lehet. A mestrekurzuson erre nem volt szükség, mivel a modellnek szép szemöldöke volt, amin csak egy minimális szépítést végeztünk. Ami az összefonódó szálakat illeti, én mindig is úgy rajzoltam őket eredetileg is. Sok képzésen úgy tanítják, hogy nem szabad a szálakat „összekuszálni”. Én személy szerint már vagy 10 éve alkalmazom ezt a technikát, és nem látok benne semmi kivetnivalót.

szemoldoktetovalas_alina_solovevaVan-e olyan bőrtípus, amelyiknek nem ajánlod a szálas szemöldöktetoválást?
Talán a nagyon tág pórusú vagy zsíros bőrű hölgyeknek. Ilyen esetben a szemöldöktetoválást érdemes kombinált módszerrel készíteni, vagy megfelelő satírozást kell alkalmazni. Azonban nyilvánvaló, hogy a legtöbb vendég ragaszkodik a szálazáshoz, miután meglátja a munkáimat.

Milyen tűkkel tetoválsz?
Ebben az esetben különböző tűket használtam. Az én gépemnek két kézifeje van. Az egyiknek külön tűs szisztémája van. Egy tűcsúcs és akupunktúrás tű, hasonló a LTL-hez. A másik kézifejnek töltős rendszere van, mint amilyen az Amiea-nak, Nouveau Contournak, és a My Style-nak. A szálazós technikához én egyes tűt használok (0.30 mm). Ajkakon az ötös tűt szeretem, amivel satírozni lehet. A kontúrt pedig szeretem egyes tűvel rajzolni. Nagyon szeretem a LTL által kapott eredményeket. Mellesleg úgy vettem észre, hogy a kollégák között is nagyon népszerű az egyes tű akár még satírozáshoz is. Én mindig is magnum ötös tűt használtam a szemhéjon és egyes tűt az ajkakon és a többi érzékeny területen. A kézifejet és a tűket is felváltva használom a tetoválás során – épp azt, amire szükségem van.

Mi a véleményed az injekciós érzéstelenítésről?
Nem használom és nem is tartom indokoltnak. Az érzéstelenítő krém használata pont elegendő. A tetoválás alatt nem csak teljesen ellazulnak a vendégeim, hanem sok esetben el is alszanak.

Miért kell, több mint 7 percig hatni hagyni az Emla krémet? Ennyi idő már elegendő, hogy kifejtse hatását?
Igen, mivel az ajak egy érzékeny terület, ahol a bőr nagyon vékony és finom. Elég ha elérzéstelenítjük a bőrt az ajkakon, majd egyszer körbetetováljuk, hogy megmaradjon a vázlat. Ha az érzéstelenítő túl sokáig marad fenn, pl. 15 percig, a vendég számára fájdalmas lesz az eljárás. Ha nem sikerül betartani a 7 percet, akkor jobb 20-25 percet várni. Másrészt, nem sok értelme van ilyen sokáig várni az érzéstelenítővel, mivel ennyi idő alatt már bevetjük a másik fajta érzéstelenítőt.

Átmeneti érzéstelenítésre a Sustaine-t választod. Megfelelő mértékben tudja csökkenteni a fájdalmat?
Igen. Valamivel tovább hagyom a bőrön, mint az elsődleges érzéstelenítőket, 7-12 percig. A Sustaine mellett a vendég semmilyen fájdalmat nem érez. Mégis előfordulhat, hogy páran érzékenyek maradnak. Ez leginkább a menstruáció alatt tapasztalható vagy közvetlenül előtte. Ezt természetesen megbeszéljük tetoválás előtt.

Mondhatjuk, hogy főleg hidegebb árnyalatokat használsz szemöldöktetováláshoz?
Így van. Mindig jobb ha korrekciónál adunk hozzá egy kicsit melegebb árnyalatot, anti-grey formulával (a szürkeséget tudjuk ílymódon kivédeni) Máskülönben a szemöldök 1-2 éven belül kivörösödik. Szerkesztői megjegyzés: Csak akkor, ha az eredeti altónus hibásan van megválasztva. Egyértelmű, hogy egy vörös hajú hölgynek nincs szüksége szürkés vagy sötétszőke szemöldökre. Ilyen esetben is igyekszem őszinte lenni és elmagyarázom, hogy a meleg árnyalatok sajnos idővel kivörösödnek. Szerkesztői megjegyzés: Nem igaz. Az, hogy egy szín mivé alakul, csakis az altónus függvénye. Egy megfelelően kiválasztott meleg árnyalat az eredeti szín világosabb veziójává válik.)

Milyen egyéb tűs rendszert szoktál használni és mikor?
Az eljárástól függ, hogy milyen tűvel dolgozom. Semmi sem jobb az egyes tűnél, ha szálazást készítünk. Ugyanakkor a hármas tűt egyáltalán nem szeretem, mert nem elég rugalmas és nem lehet vele szálakat rajzolni. Hasonló, mint a ferde tű, a szálak veszítenek rugalmasságukból. Satírozáshoz az ötös vagy hetes tű a legjobb, szép, egységes végeredményt nyújtanak. Bár összeségében azt vallom, hogy a tűk használata is megszokás kérdése. Mindenkinek van egy bevált technikája, gyorsasága, mélysége és dőlésszöge, valamint tudja, hogy meddig hatol be a bőr alá. Ezért kell egy megfelelő tűs rendszer.

Térjünk vissza a szemöldöktetováláshoz. A kezelés alatt a vendég mögött ülsz. Ez azt jelenti, hogy a növekedési iránnyal ellentétesen húzod meg a szálakat?
Vagy a szőrnövekedéssel megegyező irányban vagy ellentétesen húzom a szálakat. Ez mindig attól függ, hogy esik a kezemre. A tűt irányíthatom magam felé vagy pont fordítva. Mindig igyekszem úgy mozgatni a tűt, hogy finoman érintse és ne karistolja a bőrt. Ha nem így teszel, a bőrön sérülés tapasztalható.

Alina_Soloveva_masterclassMennyi időbe telik egy szemöldöktetoválás elkészítése?
Másfél óra. Ezidő alatt van időm beszélgetni a vendégemmel, elkészíteni az előrajzolást, megcsinálni a szemöldöktetoválást és még egy teát is ihatok. Maga a tetoválás 30 percet vesz igénybe.

Melyik terület tetoválása igényli a leggondosabb odafigyelést?
Mindennek megvannak a maga árnyalatbeli finomságai, az apró trükkjei, amikre érdemes odafigyelni. Ajaktetoválásnál pl. nagyon fontos rátalálni a megfelelő színre, technikai szempontból pedig egyenletesen felvinni a színt, ügyelni arra, hogy az érzékenyebb területeket és a széleket is megfelelően eldolgozzuk, pláne ha nagyobbítani is szeretnénk. Szemhéj esetén a legfontosabb a szimmetria, ami nem is olyan egyszerű történet, mivel a bőr vékony és duzzadásra hajlamos. Szemöldöknél is a szimmetria a lényeges, de még fontosabb egy finom, precíz „keretet” és formát adni. Úgy hiszem, mindenben törekednünk kell a legjobb végeredményre.

Szoktál-e művészibb sminktetoválásokat készíteni, pl. szemhéjsatírt vagy pirosítót? Esetleg vállalod-e a szem alatti sötét karikák eltüntetését sminktetoválással?
Igen, szemhéjsatírt szoktam tetoválni, de őszintén szólva kicsit tartok a nagyobb felületek mikropigmentációjától, mint amilyen a pirosító vagy a szem alatti karikák. Csakis hígitóval kevert festékekkel szabad ilyet készíteni és több, mint 1 korrekció szükséges. Fontos megérteni a pigementek kémiai összetételét, hogy mi meddig marad a bőrben és mi lesz az évek múlásával. A legtöbb világos szín tartalmaz titán-dioxidot, ami sokkal tovább megmarad a bőrben. Sajnálatos módon, én már több elrontott kamuflázs tetoválást láttam a sötét karikák eltüntetésére. Azt javaslom, hogy csak megfelelő tapasztalattal vágjon neki a specialista is egy ilyen beavatkozásnak. A pirosítóhoz használt árnyalatok pl. kadmium származékokat tartalmaznak. Szerkesztői megjegyzés:a legtöbb pirosító árnyalat NEM tartalmaz kadmiumot. Ez annyit jelent, hogy a piros szín évekig megmarad. Szerkesztői megjegyzés: minden szerves vörös szín gyorsabban fakul, mint az inorganikusak. Ez vonatkozik a szemhéjsatírozásra is. Nagyon fontos a megfelelő színek kiválasztása. A kezdők előszeretettel választanak barna árnyalatokat, ami idővel kivörösödött szemhéjat eredményez. Szerkesztői megjegyzés:csak amennyiben a barna nem a megfelelő árnyalatban lett kiválasztva. Én inkább a hidegebb színeket ajánlom. Ami a fényt és fehér szín hozzáadását illeti: Persze, minden csodásan hat elsőre. A sötét karikák eltűnhetnek, de a fehér csíkok megmaradnak. Én mindig minden következményre felkészítem a vendégeimet. Az igazat megvallva, tele vagyok klasszikus sminktetoválásokkal, amelyeket a három alapterületen végzek. Emelett nagyon kevés olyan vendégem van, akinek „extrémebb” kérése lenne. Azt hiszem, a nők ma már sokkal jobban szeretik a természetes hatást.

Alina, úgy tudjuk, hogy a szalonodban egy ideje díjmentes sminktetoválásokat is végeztek rákos betegek számára.
Így van, egy ideje már. Leggyakrabban ez az emlő korrekciója (areola mikropigmentáció), illetve szemöldöktetoválás. Már érkezett hozzánk több kérés is. A weboldalunkon és a közösségi oldalunkon található erről több információ. Úgy hiszem, üzletünk ezen tevékenysége is egyre népszerűbb lesz. Fontos, hogy az ember pénzt keressen, de szükség van a jótékonykodásra is, hogy valamit visszaadjunk.

Köszönjük szépen az interjút. Sok sikert kívánunk Neked a jövőben is.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome. & GeekyCube.